Kralingerhoek 7, 3155DN Maasland
06 - 55 30 88 36

Tekst-Klikopdefoto2

Seizoensbeplanting: Erodium

Seizoensbeplanting

Rijkbloeiende en fleurige eenjarige zomerplanten, of wintergroen in bakken. Deze kunnen als aanvulling in een border worden gepland.

Kruiden: Selderij

Kruiden

Aromatische planten voor gebruik in de keuken: uit eigen tuin op voorraad en vers. Zoals tijm, salie, munt en rozemarijn. Afgescheiden met een laag haagje geeft de kruidentuin een opgeruimde aanblik, ook als er buiten het seizoen niets te oogsten is. 

Rozen: Rosa Queen Elisabeth

Halfheesters en rozen

Dit is veelal op eenjarig hout bloeiende beplanting. In het voorjaar terugknippen om weelderige bloeiers in de zomer te krijgen: lavandel, Caryopteris en Ceanothus. Rosa schneewitchen is een maagdelijke witte roos, al dan niet op stam, en tot laat in de herfst doorbloeiend.

Hagen: Buxus Sempervirens

Hagen

Zowel bladhoudende als bladverliezende soorten. Er zijn hoge landelijke hagen (Fagus, Acer campestre, Alnus) en strakke coniferen hagen (Thuja). Voor lage haagjes is de Buxus de bekendste, de algemene Ligusterhaag zit er wat hoogte betreft tussenin. Er zijn echter meer mogelijkheden dan je denkt!

Leibomen: Tilia europaea (leilinde)

Leibomen

Eigenlijk ook een vormboom, maar dan verticaal gebladerte op een rek gekweekt, bijvoorbeeld om te dienen als privacy scherm hoger dan een schutting. Er zijn bladverliezende (Tillia, Parottia, Acer, Carpinus) en bladhoudende soorten (Phothinia, Eleagnus ebbingei).

Bollen en knollen: Galanthus nivalis (sneeuwklokje)

Bollen en knollen

Plant de bollen in het najaar, dan zijn ze in het voorjaar bloeiend. Denk aan de sneeuwklok, crocus, tulp of narcis. Maar veel onbekende soorten zijn bijzonder geschikt voor verwildering. Knollen worden in het voorjaar geplant en bloeien in de zomer, zoals Dahlia en Montbretia.  

Grassen: Miscanthus sinensis (prachtriet)

Grassen

Siergrassen in vele varianten. Zij hebben een natuurlijke uitstraling met halmen als bloeiwijze. Bewegend op de wind zijn ze een sierlijke toevoeging van natuurbeleving. Ze worden ook als groep in de moderne strakke tuin gebruikt om de harde lijnen te verzachten. 

Heesters bladverliezend: Hydrangea arborescens Annabele

Heesters bladverliezend

Een grote groep houtige gewassen, veelal geplant vanwege de bloem- (Forsythia, Syringa) of bladkleur (Berberis atropurpurea, esdoorn bontbladig). De verkleuring in de herfst voegt hier nog een sierwaarde aan toe. Ook groeivorm en takken zijn soms decoratief (Cornus, Corylus avellana Contorta).

Bomen: Prunus

Bomen

Deze derde dimensie mag niet ontbreken in de tuin. Met zorg gekozen en geplant, als schaduwplek of middelpunt waar omheen het allemaal gebeurt. Aanvliegroute en slaapplaats voor vogels, een zichtbare kijk op de natuur met de seizoenen dichtbij huis. Bloeiend (Prunus, Malus). Met vruchten (Crataegus). Bladhoudend (Quercus ilex) en in herfstkleur (Liquidambar). Je kunt een boom ook gebruiken om een gebouw aan het zicht te onttrekken. 

Waterplanten: Typha latifolia (lisdodde)

Water- en moerasplanten

In en om de vijver passen we diverse water- en moerasplanten toe. Er zijn drijfplanten die op het water drijven, onderwaterplanten die veelal voor zuurstof zorgen en oeverplanten die aan de vijverrand groeien.

Vaste planten: Helleborus orientalis (kerstroos)

Vaste planten

Dankbare plantengroep met veel bloeiende planten om kleurrijke borders mee in te richten. Een gemengde border, maar ook een kleurvak, is mogelijk. De vaste planten komen elk jaar terug, de uitgebloeide bloemen/stengels vormen een fraai decor in de winter. Slechts enkele zijn wintergroen.

Bodembedekker: Vinca minor (maagdenpalm)

Bodembedekkers

Veel mensen vragen om een onderhoudsvriendelijke tuin. Een gazon past niet in dat plaatje. Om toch een groen horizontaal vlak te creëren, zijn bodembedekkers erg geschikt. Dit zijn vaste lage uitstoelende of zodevormende planten. Hebben ze de grond bedekt, dan wordt de onkruidgroei teruggedrongen.

Heesters bladhoudend: Rhododendron

Heesters bladhoudend

Als vulheester geschikt als permanent groen element in de tuin (Prunus laurocerasus).Ook bodembedekkend zijn er goede soorten, zelfs met bessen (Cotoneaster).

Klim- en leiplanten: Wisteria sinensis Profilic (blauwe regen)

Klim- en leiplanten

Geschikt om een verticale wand te laten begroeien. Dat kan een muur, pergola of scherm van betonstaal zijn, groenblijvend of bloeiend. Er zijn soorten voor in de schaduw (Hydrangea petiolaris, Hedera) of in de volle zon (Rosa New Dawn, Wisteria, Clematis). Er zijn soorten met bessen (Pyracantha) en denk ook aan een druif met zijn decoratieve blad!

Vormbomen: Platanus acerifolia (plantaan)

Vormbomen

Voor elke tuin een boom. Zoals de kleine bolboom (Catalpa bignonioides) of een boom met een dakvorm (Morus alba, Platanus). Centraal in de tuin kunnen ze dienen als parasol. De vorm wordt gekweekt en moet jaarlijks worden gesnoeid

Varens

Varens zijn ideale planten voor schaduwrijke plaatsen. Er zijn bladverliezende soorten maar ook soorten die groenbllijvend zijn. Ze zijn er in diverse hoogtes, een aanwinst voor de natuurlijke tuin.