Kralingerhoek 7, 3155DN Maasland
06 - 55 30 88 36

Tekst-Klikopdefoto

Zomer

Strand, zonnebrand, vakantie en ijs, daar denk je aan als het zomer is, dat geef ik toe. Maar ook weelderige bloemborders, de geur van gemaaid gras en veel vlinders horen bij de zomer. Genieten van alles wat groeit en bloeit. Alle zintuigen worden geprikkeld in dit jaargetijde, de zomer kan niet lang genoeg duren. Alle functies’s van een tuin worden nu volop gebruikt: er wordt buiten gegeten,
de terrassen zijn bezet. De trampoline en het badje maken overuren. Met een overkapping wordt de zomer verlengd. Maar in deze tijd vraagt de tuin ook het meeste onderhoud. het gazon en de planten vragen in deze droge periode om veel water, het onkruid groeit hard en de heg moet in deze tijd geknipt. Je dacht van de tuin te genieten, maar nee eerst aan de slag, want je tuin moet er verzorgd uit zien.

Herfst

Misschien wel het mooiste seizoen de herfst. Als de bladeren gaan kleuren is er zo veel te zien. Sommige soorten bomen beginnen al in augustus te verkleuren. Er is geen seizoen zo kleurrijk als deze. Het is ook de tijd dat veel vruchten rijpen, zoals appels en peren. Maar ook de hazelnoot en walnoot valt van de boom. De bloemborders zijn vaak nog fraai, laatbloeiers als de Sedum spectabile geeft heel veel kleur tussen de veelal uitgebloeide bloemen. Langzaam vallen de bladeren en zien we de bomen in hun naakte gedaante. Mooi om te weten dat het bladgroen uit de bladeren opgeslagen wordt in de houtige delen van de boom. Het is reserve voedsel om in het voorjaar weer uit te lopen. Door het zakken van de temperatuur en de kortere dagen start het proces wat we herfst noemen. Een interessante tijd de herfst.

 

Winter

Het kan fris of koud zijn, maar de winter heeft ook veel te bieden. De aren van grassen zijn ook in verdorde toestand prachtig! En met nachtvorst zijn er mooie taferelen zichtbaar: berijpte takken, bladeren en bessen. Of een laagje sneeuw op groenblijvers is ook fraai. Je ziet dat dieren in de natuur meer moeit moeten doen om aan hun dagelijkse kostje te komen. Met een voederplank in de tuin komt de natuur vlakbij en kan je de vogels mooi observeren. In de tuin is het nu de tijd om het snoeiwerk aan te pakken, je krijgt het ook meteen lekker warm van, ook van openhaardhout kloven en in de vuurkorf opstoken, dat is winter! natuurlijk kijk je in de winter uit naar het voorjaar, maar pas als het maart is, want misschien komt er toch nog ijs en is het mogelijk om te schaatsen…

Lente

De explosie van een voorjaar wordt veelal door bolgewassen ingezet. De kleur geel knalt er in dit jaargetijde uit! maar ook struiken zoals de Forsythia dragen hun steentje bij aan het voorjaar dat komt. De dagen lengen en langzaam stijgt de temperatuur: de natuur komt tot leven. Alle vogels zijn druk nesten aan het bouwen. En kikkers en padden krijgen er in april ook zin in. En wij zelf natuurlijk ook, we trekken er op uit en pakken de eerste zonnestralen als het kan. De meeste mensen stappen voor het eerst weer de tuin in, en gaan aan de slag om de tuin op te ruimen. Sommige bedenken dat het nu tijd is om de professional er bij te halen. Zo werkt dat in het voorjaar. Mensen krijgen ook kriebels. Het beste is ook om de tuin nu pas op te ruimen. Alle kleine beestjes hebben zich afgelopen winter verstopt en zijn nu weer uit hun schuilplaats tevoorschijn gekomen.

bij-250x250pix

Zomer

Herfst

Winter

Lente