Kralingerhoek 7, 3155DN Maasland
06 - 55 30 88 36

Beleef de natuur met je zintuigen

In de tuin komen alle zintuigen aan bod.

We nemen bloemkleuren, bladvormen en structuren van schors waar, maar we ervaren ook de seizoenen in de tuin.

Er is nogal wat te horen in de tuin: ritselende bladeren door de wind, een merel die het hoogste lied zingt. Maar denk ook aan het geluid van water: regen of een waterelement met stromend water. Of het kloven van het openhaardhout, het aanharken van het grindpad en het vegen van bladeren. (We hebben het maar niet over het bladblazen van de buurman.)

Veel bloemen geuren, boombloesem en bloembollen ook. Maar kruiden als tijm en lavandel winnen het wat betreft geuren. Sommige geuren vallen onder de categorie stinken: rottend hout of bagger uit de vijver. Elk seizoen heeft zijn eigen geuren: een voorjaarsbuitje met daarna de zon, gemaaid gras in de zomer, dorre bladeren in de herfst of de geur van een ochtend in de winterse vrieskou. Ook diverse werkzaamheden in de tuin brengen geuren met zich mee: het zagen van hout, het sproeien van de tuin, het bemesten of bezig zijn met tuinaarde. Dan liever het geurende kopje koffie op het terras...

Wat is er te voelen in een tuin? Er zijn verschillende reliëfs van boombast, takken en bladeren (soms stekels en doornen). Je wroet met je handen in de aarde. En ook de materialen in de tuin zijn tastbaar: een houten bank of de warme tegels onder je blote voeten. Denk ook aan de temperatuur en luchtvochtigheid om je heen bij een bezoek aan de tuin.

Met het kweken van groenten, vruchten en kruiden in de tuin, valt er ook wat te proeven. Soms meteen een tomaat van de plant, soms later een laurierblad in de soep. Het kunnen de stoofpeertjes zijn, volgens grootmoeders recept klaar gemaakt. Maar de muntthee is ook geweldig!
Tekst-Klikopdefoto2


Horen
Luister naar de natuur


Ruiken
Ruik de natuur


Proeven
Proef de natuur

Zien
Bekijk de natuur


Voelen
Voel de natuur

horen

ruiken

 

proeven

zien

voelen